Hva innebærer det å ta opp lån med kausjonist?

Å ta opp lån med kausjonist betyr stort sett at en annen person godtar å stå for den samlede nedbetalingen av lånet. Dersom du ikke klarer å betale tilbake gjelden, vil kausjonisten da være forpliktet til å gjøre det på dine vegne.

Hvordan få lån med kausjonist?

For å få lån med kausjonist bør du opplyse om at du har noen i søknaden som ønsker å stille garanti for hele eller deler av lånet. Banken vil da sjekke kreditten din og kausjonistens kreditt og avgjøre om dette godtas.
1. For å finne en passende garantist, snakk med familiemedlemmer eller nære familievenner. Har du nok forbindelser, bør det være enkelt for deg å finne noen som kan stille som garantist.
2. Søknaden om lån kan sendes gjennom banken og det skal stå at du har en kausjonist som støtter deg.
3. Det vil bli foretatt en kredittsjekk av deg og kausjonisten.
4. Motta svar på lånesøknaden
Fyll ut forespørselsskjemaet for en gratis, uforpliktende prat med teamet vårt. Vi tar snart kontakt med deg og hjelper deg med å finne det beste lånetilbudet fra en av de mange forskjellige bankene.

Realkausjon er mest vanlig

Det er ulike lånealternativer tilgjengelig for deg hvis du trenger noen andre til å stille som garantist. Det beste vil avhenge av ting som hvilken økonomisk situasjon garantisten er i.
Kausjon kan ha ulike former, hvor den vanligste er reell kausjon. Dette betyr at personen eller selskapet som stiller kausjonsstiller stiller sine eiendeler som sikkerhet for at noen andre kan fremsette krav i tilfelle feil. For at banken din skal gå med på denne typen kausjon, må du ha et visst nivå av garantier og sikkerhet tilgjengelig – vanligvis fordi det er
Dersom du søker om boliglån og trenger en kausjonist til å medundertegne, stiller kausjonisten vanligvis en garanti for den delen av boliglånet som overstiger 85 % av boligens kjøpesum.
Dermed kan låntaker søke om boliglån selv om vedkommende ikke har spart opp 15 % egenkapital, noe som er ett av kravene som stilles i boliglånsforskriften.

Hvordan foregår tilbakebetaling av lån med kausjonist?

Når banken vet at noen har tilbudt seg å stille som kausjonist, vil de som regel sørge for at de har muligheten til å få tilbake pengene hvis noe går galt med hovedlåntakeren. De kaller dette en «forsikring», og långivere er vanligvis forpliktet til å fjerne den fra beløpet en låntaker kan låne.
Topplånet må betales tilbake først. Låntakeren betaler både renter og avdrag, og når topplånet er nedbetalt, vil garantisten bli løst og deres ansvar slutter
Det avhenger av størrelsen på lånet og nedbetalingstiden, men i de fleste tilfeller må en garantist være ansvarlig i rundt fire til seks år før de frigis.